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Über die Antike!

 


 

Fachbücher (Auswahl):

 

Bekker-Nielsen, T., Ancient Fishing and Fish Processing in the Black Sea Region, Aarhus University Press, 2005

BLACKWELL (Companions to the Ancient World)
Companion to the Classical Greek World, 2006
Companion to Ancient History, 2009
Companion to the Archeology of Ancient Near East, 2 Vols., 2012
Companion to Food in the Ancient World, 2015
 
CAMBRIDGE (Companions to the Ancient World)
Companion to the Hellenistic World, 2006
Companion to Archaic Greece, 2007
Companion to Ancient Rome, 2013
Companion to Seneca, 2015

Dalby, A., Food in the Ancient World from A to Z, Routledge, 2003

Der Neue Pauly - Online
https://referenceworks.brillonline.com/browse/der-neue-pauly

Irmscher, J., Lexikon der Antike, Anaconda Verl., 2013 (Nachdruck)

Keller, O., Die Antike Tierwelt, 2 Bde., W. Engelmann Verl., 1909/1913

Krefeld, H., HELLENIKA - Ein Begleitbuch für die griechische Lektüre, Hirschgraben Verlag, 3. Aufl. 1966

Krefeld, H., RES ROMANAE - Ein Begleitbuch für die lateinische Lektüre, 18. Aufl., Cornelsen, 1994

Lexikon der Alten Welt, 3 Bde., Patmos Verl., 2001 (1990)

METZLER
Lexikon Antiker Bildmotive, 1997
Metzler Lexikon Antike Stätten am Mittelmeer, 1999
Lexikon der Historischen Geographie - Mensch und Landschaft in der Antike, 1999/2006
Lexikon Antike, 2000 / 2. Aufl., 2006
Kleines Lexikon mythologischer Figuren der Antike, 2015
Kleines Lexikon griechischer Autoren, 2015
Kleines Lexikon römischer Autoren, 2015
Kleines Lexikon historischer Personen der griechischen Antike, 2016
Kleines Lexikon historischer Personen der römischen Antike, 2016

Moorman, E.M. & Uitterhoeve, W., Lexikon der Antiken Gestalten - Mit ihrem Fortleben in Kunst, Dichtung und Musik, A. Kröner Verl., 1995

Nash, E., Pictorial Dictionary of Ancient Rome, Verl. E. Wasmuth, 1961

NEW CENTURY Classical Handbook, 1962

OXFORD
Companion to Classical Literature, 2nd. Ed., 1989 (= RECLAM 1996)
Concise OXFORD Companion to Classical Literature, 1993
Classical Dictionary, 2nd. Ed., 1970 / 3rd. Ed., 1996
Companion to Classical Civilization, 1998

RECLAMs Lexikon der Antike, 1996 (= OXFORD 1989)

Sacks, D., Encyclopedia of the Ancient Greek World, Rev. Ed., Facts on File, 2005

Thompson, D.W., A Glossary of Greek Fishes, Oxford Univ. Press, 1947
A Glossary of Greek Birds, Milford, 1936

Travlos, J., Pictorial Dictionary of Ancient Athens, Hacker Art Books, 1980

Ziegler, K. & Sontheimer, W., Der kleine Pauly - Lexicon der Antike, 5 Bde., A. Druckenmüller Verl., 1964 (später auch als DTV-Ausgabe)

 

 

Fachartikel (Auswahl):

 

Journal of Maritime Archaeology
Volume 13, Issue 3, December 2018 

The Bountiful Sea: Fish Processing and Consumption in Mediterranean Antiquity. Proceedings of the International Conference Held at Oxford, 6-8 September 2017.

https://link.springer.com/journal/11457/13/3

 

 

Bekker-Nielsen, T., Fishing in the Roman World, in: ANCIENT NETS AND FISHING GEAR PROCEEDINGS OF THE INTERNATIONALWORKSHOP ON “NETS AND FISHING GEAR IN CLASSICAL ANTIQUITY: A FIRST APPROACH” CÁDIZ, NOVEMBER 15-17, 2007
 
Berdowski, P., Heroes and Fish in Homer, PALAMEDES 3 (2008), Univ. Warschau
 
Busana, M.S., Fishing, fish farming and fish processing during the Roman age in the Northern Adriatic: Literary sources and archaeological data, Regional Studies in Marine Science Vol. 21, Pp. 7-16, May 2018
 
Ganias, K. u.a.: Aristotle as an ichthyologist: Exploring Aegean fish diversity 2,400 years ago, Fish and Fisheries Vol.18, Iss.6, Pp.1038-1055, Nov. 2017
 
Keydell, R., Oppians Gedicht von der Fischerei und Aelians Tiergeschichte, Hermes, 72. Bd., H. 4, S. 411-434, 1937
 
Larje, R., Favourite Fish Dish of the Romans in Carthage, ARCHEOFAUNA No. 4, Pp. 7-26, 1995
 
Locker, A., In piscibus diversis; the Bone Evidence for Fish Consumption in Roman Britain, Britannia XXXVIII , Pp.141-180 , 2007
 
Mylona, D., Fish-eating in ancient Greece. Edible fish categories beyond the Linnean taxonomy, in: Matalas, A. & Xirotiris, N., Fish and Seafood: Anthropoligical Perspectives from the Past and the Present, 28th ICAF Proc., Kamilari, 2009
 
Schmölcke, U. & Nikulina, E.A., Fischhaltung im antiken Rom und ihr Ansehenswandel im Licht der politischen Situation, Schriften des Naturwissenschaftlichen Vereins Schleswig-Holstein Nr. 70, S. 36-55, Kiel XII-2008
 
Sánchez López, E.H., The Role of Fresh Water in Fish Processing in Antiquity, Journal of Maritime Archaeology, Vol. 13, Iss. 1, Pp. 83-96, 2018
 
Sedinova, H.: ARISTOTLE ’ S CARP AS CLARETUS ’ BIRD COMOR? Tracing the origin of one medieval term, ACTA UNIVERSITATIS CAROLINAE PHILOLOGICA 2 / GRAECOLATINA PRAGENSIA, PAG. 111–123 , 2016
 
 
 
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